Kondicijska priprava mladih

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Pri mladih športnikih lahko s primernim treningom izboljšamo njihovo telesno pripravljenost in zmanjšamo možnosti poškodb. Zavedati se moramo, da so otroci populacija, ki potrebuje drugačen pristop k treningu kot odrasli.

Dandanes otroci niso pripravljeni na vse zahteve športnih iger v katerih sodelujejo, saj se je spremenil življenjski slog. Več časa so za računalnikom, pred televizijo in na telefonu. Včasih so se otroci več gibali, plezali so na drevesa in se igrali različne gibalne igre. Tako so izboljševali gibalne sposobnosti, ki so potrebne v športnih igrah. Tudi zgodnja specializacija predstavlja težavo, saj je trening zelo hitro enoličen. Zato prihaja do preobremenitve določenih mišičnih skupin, kar lahko v prihodnosti pomeni težavo na mišičnem in skeletnem sistemu (npr. kolena in hrbet)

Za primeren razvoj mladih športnikov je potrebno razvijati različne gibalne sposobnosti. Primerna kondicijska priprava otrok pripomore k preventivi pred poškodbami, večji uspešnosti v izbranem športu in bolje izkoriščenim treningom v prihodnosti. Če so treningi primerno načrtovani, bo športnik napredoval tudi kasneje.

Osnove gibanja so prva skupina vaj, ki so pomembne predvsem za zdravje, dobro počutje in gibalno aktivnost v prihodnosti. So osnova za športno specifična gibanja. Potrebno je vzpostaviti pravilne gibalne vzorce v varnem in zabavnem okolju. Osnove gibanja morajo biti del vsakega vadbenega programa pri otrocih, rekreativcih ali poklicnih športnikih. Razmerje med osnovami gibanja in ostalimi sposobnostmi, ki jih je potrebno razvijati se z razvojem in treniranostjo spreminja. Na začetku naj osnove gibanja predstavljajo več kot 60% treninga, kasneje pa lahko le 10-15%. Za uspešen prehod v vrhunski šport, moramo v treninge vključiti tudi določene športno gibalne naloge.

slika prva nova

Osnovne športne gibalne naloge, ki bi jih moral obvladati vsak mlad športnik so:

  1. Skoki, doskoki in poskoki,
  2. Meti, lovljenje, prijemanje
  3. Pospeševanje, ustavljanje, spremembe smeri
  4. Različni potiski z rokami (navpično in vodoravno)
  5. Različni potegi z rokami (navpično in vodoravno)
  6. Različni enonožni gibi (ekscentrično in koncentrično)
  7. Različni dvonožni gibi (ekscentrično in koncentrično)
  8. Antirotacija trupa in zaščita trupa

IMG_20170326_054717_111

Po dolgem času je splošno sprejeto, da lahko otroci varno in učinkovito izvajajo vaje za moč. Otroci lahko pridobijo na moči predvsem na račun znotraj mišične in medmišične koordinacije in ne na račun povečanja mišične mase. Mišična moč pozitivno vpliva na hitrost teka, eksplozivno moč, spremembo smeri in vzdržljivost. Ne zanemarimo pozitivnega vpliva vaj za moč na preventivo pred osteoporozo. Moč lahko razvijamo z lastno telesno težo, elastičnimi trakovi, medicinkami in prostimi utežmi. Raziskave so pokazale, da visoka aerobna vzdržljivost in manjša mišična moč pomenita večjo možnost poškodb pri otrocih, ki se ukvarjajo s športom.

dav

The Youth Physical Development Model (v nadaljevanje YPDM) predlaga, da lahko treninge za povečanje mišične mase začnemo pri fantih okoli 14 leta, pri dekletih pa okoli 12 leta, po obdobju najhitrejše rasti otroka. Potrebno je dobro razmisliti, če mišično maso zares potrebujemo. Da ne bo pomote, ko v članku govorimo o vajah za mišično maso, ne govorimo o vajah za mišično moč.

Eksplozivnost je ena najpomembnejših gibalnih sposobnosti, ki ima velik vpliv na uspešnost v športu. Moje mnenje je, da jo je potrebno trenirati ves čas. Napredek je lahko različen glede na obdobje v katerem je otrok. Vsekakor moramo biti zelo previdni, da treningi niso prezahtevni.

YPDM predlaga, da lahko hitrost razvijamo v otroštvu predvsem z različnimi sprinti in pliometričnimi vajami. Pozorni moramo biti, da so pliometrični treningi primerni treniranosti otroka. Pomembno je začeti s kvazi pliometrijo, npr. skoki na klop. Če želimo pri mladostnikih izboljšati hitrost, vključimo v trening tudi vaje za moč.

Dobro razvita agilnost je potrebna v večini športov in je plod večih faktorjev: hitrosti spremembe smeri, zaznavanja zunanjih dejavnikov in odziva na podlagi le-teh. Agilnost je ključ do uspešnosti v večini športov. Športna agilnost se večinoma razvija na športno specifičnih treningih, kjer so gibanja in pogoji primerni izbranemu športu. Pri agilnosti bodimo pozorni na ustavljanje, spremembo smeri, pospeševanje in tehniko gibanja.

Mobilnost je potrebno razviti do stopnje, ki je potrebna za šport in jo ohranjati skozi vso obdobje. Obdobje od 5. do 11. je lahko ključno za razvoj primerne mobilnosti.

dav

YPDM predlaga, da naj bi z odraščanjem otrok vedno več pozornosti posvečali treningu vzdržljivosti. V nobenem obdobju pa vzdržljivost ni primarni cilj. Otrok bo vzdržljivost potrebno za svoj šport večinoma razvijal med športnim treningom, tekmami, med prostočasnimi dejavnostmi in v šoli. Charlie Francis, eden najboljših atletskih trenerjev vseh časov pravi, da mnogim sprinterjem, z neprimerno količino vzdržljivostnih treningov, znižamo zgornje meje njihovih sprinterskih sposobnosti že v otroštvu. Tako lahko negativno vplivamo tudi na njihovo uspešnost v kakšnem drugem športu.

dav

Tudi Mike Boyle pravi, da sta pri skoraj vseh ekipnih športih, hitrost in eksplozivnost tisti gibalni sposobnosti, ki delata razliko med posamezniki. Od nogometa, košarke, rokometa, hokeja do gimnastike, umetnostnega drsanja in še bi lahko našteval. Zato ne pretiravajmo s treningi za razvoj vzdržljivosti.

Kritično obdobje za športne dosežke je lahko obdobje najhitrejše rasti, saj običajno negativno vpliva na uspešnost v športu s spreminjanjem telesne teže, višine in koordinacije. Zavedati se moramo morebitnih težav in jih potrpežljivo premagovati. Ne smemo pozabiti na individualne potrebe vsakega posameznika.

Najverjetneje ste že slišali za izrek, da na mladih svet stoji in še kako drži. Poskrbimo, da se bodo dolgo, brez problemov in poškodb lahko ukvarjali s športom, ki ga imajo radi.

Če si želite, da vaš otrok trenira pod nadzorom strokovnjakov kliknite na povezavo in nas kontaktirajte zdaj.

https://www.wagnerfit.net/kondicijska-priprava/

Tako ste lahko prepričani, da bo izvajal vaje, ki so primerne zanj, za njegov razvoj in za njegove cilje.

VIRI

Jon Oliver in Rhodri Lloyd (2012). The Youth Physical Development Model

William J. Kramer in Steven J. Fleck (1993). Strength Training for Young Athletes

Charlie Francis (1997). Training for Speed

Ivan Štefanić in Josip Šopar. Utjecaj treninga snage na rast i razvoj djece predpubertetske dobi

David Joyce in Daniel Lewindon (2014). High Performance Training for Sports Paperback

Michael Boyle (2016). New Functional Training for Sports 2 Edition

Drugi članki...

6 pravil za oblikovanje zadnjice

Če si želite oblikovati zadnjico, upoštevajte naslednja pravila: Vaje za zadnjico izvajajte 2-5x na teden, najdite variacijo počepa in mrtvega dviga in