Pazi, da nisi pretreniran!

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Do pretreniranosti pride pogosto pri športnikih, ki se pripravljajo na določeno tekmovanje ali poseben dogodek in trenirajo več, kot je njihovo telo zmožno prenesti. Pretreniranost pa ni redek pojav tudi med rekreativci. Pri rekreativcih pride do pretreniranosti zaradi kombinacije neprilagojenih treningov, stresa v službi in vsakodnevnih drugih obveznosti. Brez zadostnega in primernega počitka in regeneracije se lahko učinek treninga izniči, gibalne sposobnosti upadejo in posledično ni športnega uspeha. Prevelik napor ali prekratka regeneracija se lahko kažeta na psihološki in fiziološki ravni!

Pogosti znaki pretreniranosti so lahko:
– občutek utrujenosti,
– nemotiviranost,
– velik padec v kvaliteti treninga,
– anksioznost,
– slab spanec,
– pomanjkanje energije, izgorelost,
– razdraženost, vzkipljivost,
– depresija,
– poškodbe,
– neprijetne bolečine v sklepih in mišicah,
– glavoboli,
– padec imunske odpornosti,
– zmanjšan apetit ali
– povečan apetit.

Objektivno lahko spremljamo pretreniranost s pomočjo merjenja srčnega utripa v mirovanju. Če smo pretrenirani, bo srčni utrip v mirovanju višji za kar nekaj udarcev. Izmerite ga lahko na več načinov. In sicer z merilci srčnega utripa, kjer si damo pas okoli prsnega koša, z modernimi urami, ki merijo srčni utrip na zapestju, z aplikacijo na pametnem telefonu ali ročno. To naredite tako, da zjutraj, ko se zbudite še nekaj časa mirno ležite in si na poljuben način izmerite utrip v mirovanju.

rbpm

Tudi svetovno priznani trenerji, kot sta Christian Thibaudeau in Steve Maxwell verjameta v sledenje jutranjega srčnega utripa.

Thibaudeau v svoji knjigi Black Book Of Training Secrets pravi, da če je srčni utrip 3-5 utripov višji kot normalno, bi bilo dobro, da nekoliko zmanjšaš količino serij na treningu. Če je utrip povišan 5-10 udarcev na minuto, bi bilo pametno zmanjšati tako količino kot intenzivnost vaj.

Steve Maxwell ima nekoliko drugačen pristop, ki je namenjen predvsem rekreativcem in zdravemu načinu življenje. Pri 64 letih Steve Maxwell opravi “regeneracijski” trening že, če ima jutranji srčni utrip povišan za 5 udarcev, včasih pa v takšnem primeru sploh ne trenira.

Pretreniranost se lahko spremlja tudi s pomočjo različnih anket, katerih se poslužujem tudi sam. Moji športniki po potrebi vsak dan rešijo anketo, po kateri vem, koliko lahko na kondicijskem treningu naredimo.

Pomembno je spremljati svoje počutje, poslušati svoje telo in upoštevati morebitne znake, ki nam jih daje, da kasneje ne pride do nazadovanja, poškodb ali bolezni.

 

VIRI

  1. Steve Maxwell PRO trainer certification seminar
  2. Christian Thibaudeau: Black Book Of Training Secrets, 2003
  3. Jonathan A. Pye: How to avoid overtraining, 2009

Drugi članki...

6 pravil za oblikovanje zadnjice

Če si želite oblikovati zadnjico, upoštevajte naslednja pravila: Vaje za zadnjico izvajajte 2-5x na teden, najdite variacijo počepa in mrtvega dviga in