Rada sestavljam puzzle

Rada sestavljam puzzle

Včasih se mi zdi, da so moji delovni dnevi narejeni iz koščkov in moja naloga je, da te koščke  sestavim v čudovito sestavljanko. Sprva je videti nemogoče, ko pa dodam svojo skrivno sestavino, se nenadoma vse poklopi! In moja skrivna sestavina? Načrtovanje. Koščki, ki sestavljajo mojo celostno sliko, so moja družina, prijatelji in veliko zabave, moja služba in čas za učenje in – seveda vadba. Če želim, da se vsi ti koščki sestavijo v en dan, moram načrtovati. Brez trdnega načrta se lahko zgodi, da pozabim na roditeljski sestanek, ali pa na rojstni dan prijatelja, lahko zamudim pomemben rok v službi ali preskočim vadbo.

Zelo slab stranski učinek vseh teh “zdrsov” je (še) višja stopnja stresa in prav stres močno vpliva na zdravje. Stres je lahko razlog, da izpuščamo obroke ali pa pojemo preveč. Stres lahko vodi celo do tesnobe in čustvenega prenajedanja. S kopico obveznosti in pod stresom se običajno odločimo, da preskočimo vadbo in delamo še več – kar spet vodi v dodaten stres in ujamemo se v začarani krog: če želimo, da je vse opravljeno, se moramo počutiti dobro in biti v formi, vendar si ne vzamemo časa za telovadbo in načrtovanje obrokov …

In prav to je bilo zame tisto veliko odkritje – ko sem začela načrtovati svoj čas in se načrta nekaj časa držala, je stres izginil! Vsak trenutek sem vedela, kaj je mora prioriteta, nič več nisem skakala z naloge na nalogo, nič več se z možem nisva prepirala, ki bo pobral otroke, nisem več zamujala s projekti v službi.

In potem je tu še drugo veliko odkritje – načrtovanje in upravljanje s časom sta veščini, ki se ju lahko naučimo! V Microsoftu veliko vlagamo v osebni razvoj, učenje in rast, ena izmed zelo praktičnih veščin, ki so ključne za dobro počutje zaposlenih, pa je veščina upravljanja s časom – Kako upravljati s časom | Microsoft 365

Dovolite, da vam svetujem nekaj ​​prvih korakov pri načrtovanju časa. A še pred tem je pomembno, da se pomirite s seboj in ne čutite krivde, ker nekaj časa namenite le sebi. Torej, razmislite o svojem dnevu in svojih nalogah tako, da upoštevate:

  • Prioritete – ali so naloge, ki vam vzamejo veliko časa, res pomembne za vas?
  • Postavljanje ciljev – vprašajte se, kaj bi radi dosegli? V službi razmislite o rezultatih projektov, v katere ste vključeni, pri vadbi pa o hujšanju, boljšem počutju ali preprosto bolj zdravem življenju
  • Delegiranje – menedžerji pogosto prevzamejo preveč na svoja pleča, ker menijo, da kolegi ne bodo kos odgovornosti. To ni dobro vodenje in truditi se morate, da zaupate sodelavcem. Enako velja za vodenje vašega gospodinjstva – verjemite mi, vaši družinski člani bodo z veseljem delili odgovornost, samo dajte jim priložnost.
  • Načrtovanje – in vse to končno postavite v časovni razpored.

 

Vsi imamo istih 24 ur in če vemo, kaj (prioriteta) želimo doseči (določanje ciljev) in smo obkroženi z ljudmi, ki jih imamo radi in jim zaupamo (delegiranje), lahko sčasoma pripravimo dnevni / tedenski / mesečni načrt (načrtovanje), kjer imajo pomembne dejavnosti, naloge in ljudje čas, ki ga potrebujejo.

Ne bom vam lagala, trajalo bo nekaj časa, da boste našli pravo ravnovesje za vas. Moja izkušnja pa je, da je ključno, da ste do sebe prizanesljivi, da si dovolite napake in se iz njih učite. To je edini način, ki zagotavlja razvoj in rast.

Naj zaključim s tremi zelo preprostimi in praktičnimi nasveti, ki so meni pomagali najti čas za vadbo:

  • v koledar vnesite vse svoje dejavnosti in naloge. Vzemite si nekaj časa in resnično delajte na tisti barvni shemi kategorij v Outlooku. To je praktično in zabavno – videli boste, vaš koledar bo resnično videti kot pisane puzzle! 😊
  • Uporabljajte pametne ure oz. aplikacije za beleženje telesne dejavnosti. Ja, pametno uro boste verjetno uporabljali tudi za sporočila in klice, vendar boste ob pogledu na statistiko vadbe pogosteje razmišljali o svojem telesnem počutju. In to, kako daleč ste prišli, vas bo morda spodbudilo, da naredite še več.
  • Najemite si osebnega trenerja. Sodelovanje z osebnim trenerjem vam ne zagotavlja le visoko kakovostne vadbe, ampak je tudi pomembna spodbuda v trenutkih, ko morda ne želite telovaditi. Omogoča vam celostno izkušnjo, ki vključuje znanje o pravilni prehrani, pomaga vam hitreje ponotranjiti nove navade, z osebnim pristopom pa lahko preobrazbo popolnoma prilagodite svoji situaciji. Veliko lažje je preskočiti skupinsko vadbo kot tisto, ki jo imate v koledarju 1:1.