VERJAMEM, DA BI TEH 10 TOČK MORAL UPOŠTEVATI VSAK NOGOMETAŠ, KI ŽELI USPETI

VERJAMEM, DA BI TEH 10 TOČK MORAL UPOŠTEVATI VSAK NOGOMETAŠ, KI ŽELI USPETI

Če si nogometaš in si želiš uspeti, potem bi ti svetoval, da upoštevaš naslednjih 10 točk, ki sem jih po dolgoletnem premisleku in refleksiji, zbral za tebe.

No, najprej pa na kratko o meni, da izveš, kako sem sploh prišel do njih.

Ja, bil sem blizu uspeha, ampak vedno tudi zelo daleč. Žal, v glavi nisem bil pravi in tudi zavedal se nisem kaj vse je potrebno narediti za uspeh v nogometu!

Ko se je začela tvoriti mlajša nogometna reprezentanca sem bil zraven. Večkrat sem bil na kampih pred resnimi tekmami in na pripravah (U15, U17, U19), ampak nikoli na uradnih tekmah ali kvalifikacijskih turnirjih.

Zaigral sem v Prvi slovenski nogometni ligi za NK Drava Ptuj, ko sem bil še mladinec. Naslednjo sezono pa nisem igral niti v drugi ligi.…Ja, mislil sem, da bom igral kljub temu, da sem študiral v Ljubljani in treniral z ekipo enkrat na teden… Res optimistično :/ J

Torej, kot rečeno, bil sem blizu, ampak daleč…

Danes, kot trener za učinkovito telesno pripravo športnikov in rekreativcev, gledam na stvari povsem drugače. Verjamem, da bi sam uspel, če bi v srednji šoli imel današnjo »miselnost/pamet«.

Za vse mlade športnike sem zato izbrač 10 točk za katere verjamem, da jih je potrebno upoštevati, če čeliš uspeti!

Zate imam 10 točk. Če želiš imeti upanje na uspeh v športu, se jih poskusi držati.

 

  1. Kakor treniraš, tako boš igral!

Ko si na treningu, delaj 100% (jaz nisem). Nekaj časa je šlo, da sem lahko slabo treniral in sem dobro igral (To je bilo ravno na gimnaziji v Šiški, dokler moj trener v NK MB ni mislil, da sem ponovno dovolj dober za reprezentanco in je poklical mojega trenerja v Ljubljano, ta pa mu je povedal, da treniram katastrofa).🙆‍♂

  1. Vsako tekmo se je potrebno dokazati.

Ne misli, da bo prišel čas, ko se ti ne bo več potrebno dokazovati! Vsako tekmo bo treba dati vse od sebe in igrati na polno!

  1. Ko si mlad treniraš, da bi lahko v prihodnosti igral tekme, ki so resnično pomembne.

Ko si mlad ni nujno, da greš v vsako tekmo spočit, bolj pomemben je dolgoročen napredek. Zato ni nič narobe, če si kdaj utrujen od treningov.

  1. Spanec je zelo pomemben za regeneracijo!

Ne smeš pa na tekmo utrujen zaradi pomanjkanja spanca! Vsakič, ko greš pozneje spat, jemlješ vstran od napredka v moči, tehniki, vzdržljivosti in s tem tudi povečaš možnosti za poškodbe!

  1. Kakovostna prehrana je zelo pomemben del napredka!

Prehrana je zelo pomembna za regeneracijo, za pravilen razvoj in kvalitetnejši trening. Sam sem imel s tem velike težave. V drugem ali tretjem letniku srednje šole sem po malici vsaj 3x na teden bruhal. Vsi so mi govorili, da se moram zrediti, jaz pa sem se silil s hrano, ki je moje telo ni moglo prebaviti.

Imel sem migrene, ki so se pojavljale vsaj 1x na mesec.

Če si ves čas utrujen, če ti je po kakšni hrani večkrat slabo, imaš težave z migrenami, se zjutraj komaj vstaneš, potem poišči pomoč strokovnjaka. Jaz sem šele v času zaključka študija ugotovil, kako se rešiti migren in slabega počutja. Pomemben je počitek, kontrola stresa in prehrana (šel sem na testiranje, kjer smo ugotovili, da slabo prebavljam mlečne izdelke). Zdaj sem končno že 4 leta brez migren🙏😊 in počutje je mnogo boljše.

  1. Na moči ne moreš pridobiti v treh mesecih, kot to piše v knjigah.

Vedi, potrebuješ redni trening 2x na teden, celo kariero. Ne vem zakaj, ampak jaz sem verjel, da se to da pridobiti na hitro :/

  1. Šampioni se delajo, ko jih nihče ne gleda!

Pomembno je delo, ko trener gleda vstran, ko si sam v telovadnici, ko se raztegneš po treningu, ne pa samo takrat, ko te gledajo. Moraš vedeti, da ne bo vedno nekje nekdo, ki bi ti stal za ovratnikom in te silil v delo, zato delaj zmeraj in se drži mota: »Vse šteje!«

  1. Postavi se zase, ko je to potrebno. Ampak kulturno.

Dogovori se za sestanek s trenerjem in ga vprašaj kar te muči.

Sam sem bil tiho, ko so nas vrgli iz reprezentance U-19, ker bi naj vzeli hrano iz kuhinje (nekateri so jo res). Jaz nisem bil zraven, sem jo pa seveda jedel, ko so jo prinesli v sobo. To selektorju nisem nikoli povedal, ker smo se vpisali vsi, ki smo bili iz tiste sobe, iz katere je bila večina fantov, ki je izvedla “operacijo lakota”. Jedli so pa seveda tudi drugi, ki se niso javili. 🤔🙈 Na koncu nikdar več nisem bil poklican v reprezentanco in tudi občutek ob srečanju z bivšim selektorjem je bil vedno čuden.

  1. Postavi si cilje in razmisli kaj moraš zanje narediti!

Samo jasni cilji, brez načrta dela, niso dovolj!

Veliko športnikov ve kaj si želi. Hkrati pa se ne zavedajo, kaj morajo narediti, da pridejo do cilja. Dobro razmisli kaj moraš izboljšati in ali si vse to res pripravljen narediti?

  1. Upoštevaj prvih 9. točk in lahko upaš na malo športne sreče, ki je potrebna za uspeh in ki lahko pride le, če upoštevaš prvih 9 točk!

 

P.S. ta slika je stara približno 12 let. Je iz reprezentančnih testiranj, ko sem vedel, da želim igrati nogomet, nisem pa bil pripravljen narediti vsega, kar je potrebno za uspeh! 😅😅😅 In tako je pri večini športnikov, ki pravijo, da si zelo želijo, njihova dejanja pa tega ne kažejo.

Dobro poglej! Zadaj na sliki je kar nekaj velikih talentov slovenskega nogometa: Robert Kurež, Sandi Arčon, Matija Širok, Denis Kramar in Rade Jovanovič.

Hm, nekateri nismo bili pravi v glavi, nekateri pa so bili in so še!

Poklon vsem!

P.P.S Če si želiš uspeti v športu, te vabim na brezplačen prvi trening, kjer lahko preveriš kako mora izgledati pravi trening, ki bo občutno povečal tvoje možnosti za uspeh.