NA KAJ JE VERJETNO PAMETNO POMISLITI, KO RAZMIŠLJAŠ O TESTIRANJU ALI MERITVAH

NA KAJ JE VERJETNO PAMETNO POMISLITI, KO RAZMIŠLJAŠ O TESTIRANJU ALI MERITVAH

Verjamem, da je pametno pomisliti na 3 stvari:

  • Kakšen je namen testiranja?
  • Ali so rezultati testov sploh pomembni in uporabni?
  • Kaj lahko z dobljenimi rezultati narediš?

Pa poglejva…

  1. NAMEN TESTIRANJA

Za vsakega posameznika je namen testiranja drugačen. Pri rekreativcih so meritve pomembne zato, da vidijo svoj napredek in se izognejo zapravljanju časa s treningi, ki jim ne ustrezajo. Torej, namen testiranja je spremljanje napredka, da vemo, če gre posameznik v pravo smer. Pri športnikih je nekoliko drugače. Pri mladih športnikih, kjer želimo vsestranski razvoj, je zato smotrno, da so testiranja za splošno telesno pripravljenost in s tem spodbujamo klube, da na podlagi rezultatov izboljšajo moč, hitrost, gibljivost, vzdržljivost… Če ne merimo splošnih stvari, bodo trenerji v klubih verjetno delali predvsem specialne stvari in bodo izpustili splošne. Tukaj je verjetno glavni namen testiranj spomniti klubske trenerje, da razvijajo vse sposobnosti, ki so pomembne za dolgoročen uspeh in zdravje. Na podlagi raziskav in rezultatov v športu, je vsestranski razvoj zelo pomemben za dolgoročen uspeh športnika. Prav tako imajo športniki, ki so vsestransko razviti večje možnosti za uspeh.  Verjamem, da to velja na primer za tenis, nogomet, smučanje… ne pa za umetnostno drsanje. Pri mlajših je lahko namen tudi ta, da se spoznajo s testiranji in vidijo kako je biti vrhunski športnik. Pri vrhunskih športnikih verjamem, da je smotrno testirati tisto, kar direktno vpliva na boljši nastop/rezultat in tudi preprečevanje poškodb. Takrat ni smotrno zgubljati časa s splošnimi testi, ki so potrebni za razvoj sposobnosti, ki mogoče za izbran šport niso tako pomembne in nas lahko v tem času konkurenca prehiti. Na primer pri drsanju smo testirali eksplozivnost in moč, vse ostalo je za drsanje zelo specifično, da primerjava med testi na suhem in realnostjo na ledu ni relevantna. Kratek video iz testiranj je na voljo tukaj: Kolikor vem pri smučanju testirajo Ironman test, kjer najprej 3000 m tečeš, nato pa delaš vse ostalo. Da se smučar res dobro pripravi na tekalni test, mora relativno dosti teči. To lahko pripelje do tega, da trpi razvoj moči, eksplozivnosti in vzdržljivosti v moči, kar pa je ključno za smučanje. Pri nogometaših je smiselno testirati hitrost, agilnost, moč in vzdržljivost, saj vse to vpliva na nogometaševo uspešnost na igrišču. Kot rečeno, verjamem, da bi pri vrhunskih športnikih moral biti glavni namen testiranj, da ugotovimo kaj je še potrebno izboljšati. Torej, ko vemo kaj je namen testiranj, moramo ugotoviti katere teste je potrebno opraviti, da bodo podatki sploh pomembni.

  1. ALI SO REZULTATI TESTOV SPLOH POMEMBNI in UPORABNI?

Tukaj je ključno, da izberemo primerne teste, glede na tvojo situacijo. Ker je možnih vsaj 100 različnih situacij, tukaj ne bom izgubljal tvojega časa. Če imaš kakšno vprašanje, kaj bi bilo smiselno testirati, me kar kontaktiraj na socialnih omrežjih ali na elektronski naslov anej@wagnerfit.net No in še zadnje: Kaj lahko narediš z dobljenimi rezultati?

  1. KAJ LAHKO NAREDIŠ Z DOBLJENIMI REZULTATI?

Verjamem, da je zelo pomembno, da lahko na podlagi rezultatov dodelaš treninge in jih dvigneš na še višji nivo. Moje mnenje je, da je za športnike na koncu najbolj pomembno to, da sami občutijo razliko in da se na tekmi pokaže njihova boljša pripravljenost. Vem, da je najbolj pomemben reden in kvaliteten trening. Ko urediš redne treninge, potem lahko začneš razmišljati o kakšnih testiranjih. Tudi za rekreativce je najbolj pomembno, da ne glede na svoje cilje opazijo razliko v počutju in telesni sestavi.

Če potrebuješ nasvet o testiranjih, mi pošlji sporočilo “svetovanje o testiranju”

Rezerviraj si brezplačen posvet z mano v vrednosti 50€.

Kaj ti nudim?

30 minutni klic, kjer bova našla pravo rešitev zate…

Kaj bova na klicu predelala?

Na klicu bova šla čez naslednja vprašanja: Kaj so tvoji cilji? Kaj si želiš doseči? Kaj trenutno delaš, da bi dosegel svoje cilje? Kje imaš največjo težavo?

Nato pa bova ugotovila;

  • kaj moraš spremeniti,
  • kaj bi bilo smiselno testirati
  • kaj moraš narediti da dosežeš tvoje cilje

Lp, Anej 🙂