Mišice in mehanska napetost

Mišice in mehanska napetost

Mehanska napetost je ključni mehanizem za oblikovanje mišic.

Mehanska napetost pri vajah za moč je sila, ki deluje na mišice in jih želi raztegniti. Hipertrofija se dogaja, predvsem ko posamezno mišično vlakno občuti mehansko napetost, ne pa celoten mišično-tetivni sistem.

Za mehansko napetost je zato pomembno:

  1. Obremenjevanje mišice in dvigovanje težkih bremen, kar pomeni, da moramo postopoma povečati težo ali število ponovitev, ki jih naredimo pri določeni vaji, najbolje čez celoten obseg gibanja izbrane mišice.
  2. Drugi zelo pomemben faktor mehanske napetosti je zavedno napenjanje mišice (mind-muscle connection), saj želimo, da posamezno mišično vlakno proizvede napetost. Vedeti moramo na katero mišico želimo vplivati in jo zavedno aktivirati. Zavedno napenjanje mišice resnično pripomore k mišični hipertrofiji. To je dokazano z raziskavami, to ni le »bro science«. »Mind muscle connection« lahko poudarimo z uporabo počasnejšega tempa med ponovitvami, poudarjenim ekscentričnim delom ponovitve (počasnejšim spuščanjem) in napenjanjem mišice tik pred serijo. Pomembno je tudi, da mišica občuti utrujenost in maksimalno napetost hkrati.

Za »mind muscle connection« je potrebno čutiti mišico, ki jo želimo stimulirati.

Kolikor želiš primer treninga, ga najdeš v Wagnerfit Superman body priročniku. Prav ta del naredimo v delu A vsakega treninga iz WagnerFit SuperMan priročnika

(Če želiš priročnik, se prijavi z mailom na tem linku. Ob brezplačnem priročniku, dobiš tudi 21 dni mailov, kjer te postopno vodimo do spreminjanja)


Torej zgoraj sta dva najpomembnejša faktorja mišične hipertrofije in tudi povečanja moči, ki nam bo koristila vse življenje.

Ob mehanični napetosti se kot mehanizma mišične hipertrofije omenjata še metabolični stres in »poškodba« mišice.

»Poškodba« mišice K poškodbi mišice za dodatno hipertrofijo lahko pripomore popoln obseg giba, ki ga lahko mišica izvede, poudarek na ekscentriki, torej spuščanju uteži in redno spreminjanje vaj.

Metabolični stres Metabolični stres v mišici lahko dodatno povzročimo s kratkimi intervali odmora in večjim številom ponovitev in to boš dosegel v drugem delu vsakega treninga. 

 

p.s. Eden najpomembnejših faktorjev uspeha je da izpolniš naloge in pričakovanja, ki jih moraš, da dosežeš svoje cilje. 

Ne glede ali je to v službi, šoli ali v fitnesu je dobro, da te nekdo pri tem nadzoruje oz. preverja in usmerja.

Za moške in tega izziva imam posebno priložnost. Pridruži se skupini moških, ki so se odločili, da bodo v naslednjih 90 dneh naredili vse, da končno dosežejo želeno postavo, izboljšajo počutje in izkoristijo življenje. 

Piši mi na mail anej@wagnerfit.net