NA MOJEM AVTU SVETI LUČKA ZA OLJE

NA MOJEM AVTU SVETI LUČKA ZA OLJE

“Res moram shujšati. Vse me že tišči pa še križ in kolena mi nekaj nagajajo…..Samo, da dopust mine pa res začnem”.

Res? Ali ne bo takrat ravno začetek šolskega leta pa bo potrebno uskladiti družinske urnike, potem bo počasi vreme že deževno in dnevi bodo krajši pa ne bo časa in nato bo naenkrat veseli december. Januarja bo največ snega in res ne bo ven za hodit. Nato bo treba počakati, da mine še kakšno slavje za nek rojstni dan in tako naprej in tako dalje in gre tvoje telo svojo pot.

Le kaj bi bilo, če bi na avtu tako dolgo svetila lučka za olje?

Odgovor a: Avto takoj peljem na servis (ok, lahko si tudi sam svoj mojster in znaš zamenjati olje 😊).

Odgovor b: Nehala bi svetit, ker bi se “mašina” ustavila.

Ko bi le za sebe in svoje telo tako vestno poskrbeli kot za svoje jeklene konjičke. Naš telo je naša “mašina”. Brez njega ne moremo nič. Pa vendarle prepogosto ne skrbimo zanj (sami zase!).

Tudi sodobni način življenja prispeva k temu, da smo ljudje danes manj aktivni. Tehnologija nam je olajšala življenje. Vozimo avtomobile, električne skiroje, električna kolesa ali se vozimo z javnim prevozom. Stroji perejo naša oblačila. Zabavamo s telefoni ali pred televizijskim ali računalniškim zaslonom. Manj ljudi se ukvarja z ročnimi deli in večina od nas ima službe, ki vključujejo malo fizičnega napora. Mnogo odrasli presedi več kot 7 ur na dan v službi, v prometu ali v prostem času. Ljudje, starejši od 65 let, pa celo več kot 10 ur na dan sedijo ali ležijo.

Razni strokovnjaki zato na ves glas kričijo, da redna in zmerna intenzivna telesna dejavnost (vsaj 30 minut dnevno) dokazano:

 • znižuje zvišan krvni tlak,
 • zmanjšuje tveganje za obolenje srčnih arterij in nastanek možganske kapi,
 • preprečuje razvoj sladkorne bolezni, ki ni odvisna od inzulina, in izboljša obvladovanje že razvite sladkorne bolezni,
 • znižuje povišane krvne maščobe, ki so zdravju škodljive, in zvišuje krvne maščobe, ki so zdravju koristne,
 • znižuje prekomerno telesno težo in debelost,
 • preprečuje nastanek osteoporoze (krhkih kosti) in zmanjšuje možnost zlomov,
 • povečuje telesno pripravljenost za premagovanje večjih telesnih naporov,
 • vzdržuje mišično moč in gibljivost sklepov,
 • zmanjšuje možnost poškodb in invalidnosti,
 • sprošča, izboljša razpoloženje, samospoštovanje in kvaliteto življenja,
 • zmanjšuje število starejših odvisnih od tuje pomoči.

Zgoraj je naštetih že 11 različnih lučk, za katere bi bilo pametno, da ne zasvetijo 😊. In prav to so razlogi, da redno skrbimo za svoje telo. Da v svoj vsakdan vnesemo skrb za svojo eno in edino “mašino”, ki nam omogoča kakovostno življenje.

Moje telo, moja odgovornost!

Kdaj torej začneš z rednim treningom, da ne zasvetijo opozorilne lučke?

Hm, ja, še samo en pomislek……….:)

Te skrbi, da bo to že spet še ena neuspela akcija za spremembo življenjskega sloga?

Naj ti zaupam 2 zadevi, ki ju moraš upoštevati za trajnejši uspeh preobrazbe telesa:

 1. Pomembna je zavestna priprava samega sebe na spremembo (ja res, ne gre kar na “horuk”). Vsako malo večje soočanje s spremembo zahteva 3 zavestne korake priprave samega sebe na spremembo. Prednost našega pristopa in programov učinkovite telesne priprave je v strokovnem svetovanju in vodenem razvijanju kompetenc za ohranjanje sprememb v načinu življenja kot ga prikazuje spodnja slika.

2. Izogniti se moreš 5 najpogostejšim napakam, ki ji delamo ljudje, ko se odločimo za preoblikovanje telesa.

  • Jojo diete: Začneš se držati diete, ki ni primerna za celo življenje. Po preteku diete se vrneš na star način prehranjevanja in se ti povrne še več telesne teže, kot pred začetkom hujšanja.
  • »Zdrava prehrana«: Tudi zdrave prehrane ne smeš jesti v neomejenih količinah. Npr. ena žlička olivnega olja ima cca 30kcal, če daš preveč zdravega olivnega olja na zdravo solato, je prav tako preveč kalorično.
  • Preveč informacij:(Vse veš, ampak ničesar se ne držiš dlje kot en teden…)
  • Trening, s katerim izgubljaš čas: Trening mora biti učinkovit in primeren zate in v skladu s tvojimi cilji. Za trening ne potrebuješ veliko časa na teden, potrebuješ personaliziran trening, ki aktivira mišice, ki jih želiš oblikovati in porabi maščobe, da se vidijo trebušne mišice.
  • Neodločnost: Faza zavedanja pomena FIT postave ni dovolj. Za uspešen začetek je potrebna vsaj še močna želja in volja po reorganizaciji časa. Če veš kaj si želiš in zakaj, potem te ne bo premamila vsaka ponudba prijatelja, da se posladkaš.

Mnogi ljudje se ne zavedajo, da obstajajo negativne posledice, ki se poznajo na zdravju, če svoj življenjski stil prepustijo naključju in živijo brez redne telesne vadbe.

Če ne boš nič spremenil, bodo svari samo še slabše,….

Kdaj torej začneš? 😊

Bo tvoj odgovor:

  • One day (Nekega dne pa res)

Ali

  • Day one (is today) (Danes je dan D)

Če te zanima kaj več in si odločen da je »One day« rajši Day One, mi piši na: anej@wagnerfit.net ali na FB Messenger Facebook. Z veseljem ti pomagamo po dokazano učinkoviti poti, do preobrazbe telesa, boljšega počutja da skupaj preprečimo, da zasvetijo opozorilne lučke.

Lahko pa prebereš še kaj več o našem pristopu in načinu dela na: WagnerFit pristop

In o tem kaj pravijo naši zadovoljni udeleženci: Mnenja udeležencev

Pa lep dan in aktivno poletje,

Ekipa WagnerFit